Eilen iski mieletön himo karjalanpiirakoihin... Ja pakkohan niitä oli sitten tehdä.

Illalla keitin jo riisipuuron valmiiksi.

Pohjataikinna laitoin 3 dl kylmää vettä, suolaa, pikkasen vehnäjauhoja( enintään 1/3)  ja loput ruisjauhoja. Siitä sitten tehdään melko kova taikinapallo.

Taikinan jaoin kahteen osaan ja pyörittelin pitkäksi pötköksi. Niistä leikkasin pieniä kakkaroita, jotka sitten litistin ruisjauhoissa.

En viitsinyt pyöritellä kakkaroita pulikalla, vaan pastakone on tässä hyvä apu. Veivasin kakkarat ensin läpi sillä toiseksi paksuimmalla ja sen jälkee poikittain kolmanneksi ohuimmalla ja vielä kerran toiseksi ohuimmalla.

Valmiit pohjat ladoin jauhotetulle pöydälle kelmun alle odottelemaan. Kelmun alle siksi, ettei kuoret kuiva. Sitten niitä on vaikea rypyttää, kun kuori repeilee.

Sitten ladoin kuoria epämääräisen määrän pöydälle ja jokaiselle pistin lusikalla riisipuuroa.

Ettei puuro tartu lusikkaan, kannattaa sitä kastella vedessä.

Sitten alkaakin rypytysvaihe. Siinäkin on niin monta ohjetta kuin tekijää. Minä aloitan keskeltä alaspäin...

... ja jatkan sitten keskeltä ylös. Ja valmista tuli!

 

Siiten piirakat kuumaan uuniin, 250 astetta ja 10-15 min.

Sen jälkeen piirakat voidellaan. Itse sulatan voita ja vettä, voita pistän enemmän. Voi käyttää myös voi-maitoa tai pelkkää voita.

Lopuksi piirakat laitetaan hautumaan.

Munavoitahan noitten kanssa pitää ehdottomasti olla!

 

Tuli vähän pitkä sepustus... Nauru